АвтоВАЗ ще прави само две лади и само в четири цвята

В палитрата на АвтоВАЗ ще има нов нюанс на каросерията, който ще се нарича Brune Tenakuru – светлокафяв с метален ефект, съобщава една от групите за марката в социалната мрежа ВКонтакте. В асортимента на АвтоВАЗ цветният код ще получи индекс 258 и ще стане 40-ти по ред. Автомобилите на руската марка ще започнат да се боядисват в новия цвят от януари следващата година, а SUV-то Lada Niva Legend ще бъде първото, което ще го пробва.

Според вътрешни лица обаче, в началото на следващата година АвтоВАЗ ще започне да произвежда автомобили само в четири цвята от наличните в каталога 40. И така, класическата Lada Niva Legend, в допълнение към новата цветова схема Brunе Tenakuru, ще бъде боядисвана в тъмнозелено Nessie 2 (316), кафяво Brun (250) и черно Panther (672). Lada Granta ще получи два цвята – бял „Ice“ (221) и черен „Panther“.

През септември АвтоВАЗ увеличи двойно доплащането за металици за някои модели. Сега новата цветова схема за Niva Travel, Niva Legend и Granta струва не шест, а 12 хиляди рубли, а боядисването на Largus беше оценено на 15 хиляди.

От началото на 2023 г. АвтоВАЗ ще произвежда само два модела – Lada Niva Legend и Granta. По-късно се очаква да бъде възобновено производството на Lada Largus, а през пролетта – да започне сглобяването на новата Lada Vesta. Хечбекът XRay няма да се върне на поточната линия – АвтоВАЗ се сбогува с този модел и дилърите разпродават остатъците.