Автоматично GPS устройство ще определя маршрута на шофьорския изпит

Автоинструкторите имат година отсрочка, за да въведат промени в провеждането на изпитите за шофьорска книжка.

От средата на април догодина ще стане задължително използването при тестовете на интерактивните видеоклипове. От тогава става и задължително автоматично GPS устройство да определя маршрута на финалния изпит.

Агенция „Автомобилна администрация“ мотивира отлагането на промените с нуждата от обсъждане на вариантите за повишаване ефективността на обучението и изпитите. За това ще има и работна група от няколко министерства, предава БНР.

Повече от 2 години решението за автоматичното задаване на маршрута при изпита е записано в наредбата. Но не е влязло в сила, припомнят автоинструктори, които смятат, че така ИА „АА“ показва нежеланието си да ограничи субективния фактор при изпита и подхранва корупцията.

Стоян Стоянов от Сдружения българска автоинструкторска колегия обяснява:

„Маршрутът няма да е субективен според самия изпитващ. Няма да могат да влияят на самия изпит с по-лекия маршрут, през който трябва да се премине“.

Данни на ИА „АА“ показват, че от януари до юни 2021 година 1131 души смятат, че няма прояви на корупционни практики. 47 са отчели корупция. 17 даже казали, че са били свидетели. Данни за 2022 г. няма публикувани.