Адвокат към шофьорите: Давайте биологична проба, не се доверявайте на полевите тестове

Промените в Наказателния кодекс, които позволяват отнемане на колите на пияни и дрогирани шофьори, повдигнаха отново темата за надеждността на полевите тестове за наркотици.

„Практиката показва, че доста често се случва полевите тестове за алкохол и наркотици да бъдат фалшиво положителни. Дори в случаите, когато не са употребени лекарства, а само енергийни напитки. Има случаи, когато не е употребено нищо, но теста се оказва фалшиво положителен“, каза в предаването „Тази сутрин“ юристът Силвия Петкова.

Тя посъветва шофьорите да изискват да бъдат придружени до лечебно заведение да дадат биологична проба. „Много често се случва, че полицията се опитва да ги убеди да не дават биологични проби“, посочи тя.

По думите ѝ служителите на реда се опитвали да разубедят шофьорите с думите, че „така ще свърши по-бързо“ и „по-добре ще е за теб“.

„Тези аргументи са несъстоятелни. Когато не се дава биологична проба имаме почти сигурна осъдителна присъда за шофиране след употреба на наркотици“, подчерта тя.

„Биологичната проба е право на водача и полицията е длъжна до го придружи до лечебно заведение“, категорична бе Петкова.

Петкова посочи, че очаква серия дела заради неправилното прилагане на новия закон. Тя очаква съдилищата да присъдят серия обезщетения за незаконно отнети автомобили. Фалшиво положителни тестове има и се знае за тях от години.

„Преди употреба полевите тестове трябва да бъдат верифицирани технологично“, подчерта проф. Добрин Свинаров.

„Серия от лекарства могат да покажат положителни резултати“, категоричен бе той. Според него са нужни повече лаборатории за тестване на наркотици.

Полевите резултати на Тодор Шопов се разминават с получените в лаборатория.

Той е спрян за проверка, докато шофира. Казват му, че е рутинна проверка, а след това, че е за алкохол и наркотици.

Този за алкохол излиза с три нули, а преди този за наркотиците му прави впечатление, че полицаят стои с гръб към него. Необходими са 10 минути, докато излезе резултатът, а след това показва наличие на амфетамин.

Мъжът си прави кръвни тестове. За резултатите обаче чака три месеца, а в началото на четвъртия вече разполага с всички документи. Резултатите са отрицателни.

В КАТ му обясняват, че сам трябва да заплати за теста, за да си получи книжката.