Алекси Кесяков: Високата скорост при шофиране е като при „алкохолно опиянение“

Акциите на полицаите по пътищата имат резултат. Има промяна в поведението на шофьорите. Все повече започват да се спазват маркировките, пътните знаци, червените сигнали. При високите скорости пътят се стеснява и погледът се събира до 30 градуса. При високите скорости човек изпада в „алкохолно опиянение“, защото неговите реакции се забавят и бързо загубва управление. Това каза за „Фокус“ експертът по пътна безопасност Алекси Кесяков.

По думите му разсейването е скрито бедствие на пътя.

„Когато си отклоняваме вниманието от пътя, може и друг участник в движението да сбърка. Обикновено от момента, в който сме отклонили погледа си от пътя, до момента, в който го върнем, вече сме закъснели“, каза още той.

Кесяков посочи, че безопасността на пътя зависи от много фактори, защото пътнотранспортната система е сложна система с много висока смъртност.

„На пътя се изисква споделена отговорност между всеки участник, който иска да получи безопасност. Институциите трябва да се грижат за цялата тази система. Животът на пътя изисква специална подготовка. Цифрата, която беше през 2022 година, с изключение на годината на Ковид пандемията, е най-ниската цифра на загинали при катастрофи от 60 години насам в нашата страна“, допълни той.