Алонсо подобрява 50-годишен рекорд във Формула 1

Новият договор на Фернандо Алонсо с Астън Мартин, според който той ще се състезава във Формула 1 поне до края на 2026 година, ще позволи на испанеца да подобри 50-годишен рекорд в спорта. През юли 2026 двукратният световен шампион ще е най-възрастният пилот, състезавал се във Формула 1, като вече ще е навършил 45 години.

Рекордът е поставен от Греъм Хил, също двукратен световен шампион, който за последно се състезава през 1975 година. Хил-старши беше на 45 години и 345 дни, когато кара на “Интерлагос” през 1975. В интерес на истината Хил направи още два опита през 1975 да стигне до стартовата решетка, но не успя да преодолее квалификациите.

Алонсо и Хил имат по две световни титли, като и двамата са участвали в състезанията, които формират “Тройната корона” с голям успех. Хил е единственият пилот, който е печелил Гран При на Монако, “24 часа на Льо Ман” и “Инди 500”, а Алонсо има победи в Монако и Льо Ман и вече записа три старта в Индианаполис.

Испанецът вече обяви, че няма намерение да се отказва, качи се два пъти на подиума, след като навърши 42 години и през 2026 ще преследва третата си световна титла с Астън Мартин, тъй като се надява на пробив на британския тим при смяната на техническите правила във Формула 1.