А защо не заредим колата си безжично?

След като може да зареждате телефона си безжично, защо да не можете да зареждате безжично и електрическата си кола. Да, ще можете.

Volvo ще пусне безжична система за зареждане за електрически превозни средства като част от програма за тестване на алтернативни опции за зареждане. Малък парк от електрически автомобили Volvo XC40 Recharge ще се използва като такси в Гьотеборг, Швеция, в тригодишна пилотна програма.

Автомобилите са оборудвани със система за безжично зареждане Momentum Dynamics. Механизмите за зареждане ще бъдат монтирани на две таксиметрови стоянки в страната.

Volvo ще използва 360-градусови камери, за да помогне на шофьорите да поставят автомобилите си в правилната позиция и когато са на правилното място, батериите на такситата ще се зареждат автоматично.

Тези превозни средства ще бъдат на пътя повече от 12 часа на ден и се очаква да изминат повече от 100 000 километра за една година. Volvo казва, че това е първият тест за издръжливостта на техните електрически превозни средства в търговска среда.

Momentum Dynamics също се обедини с Jaguar, за да тества безжичното зареждане в електрически таксита в Норвегия.

Концепцията за инсталиране на технология за пълнене на пътища не е нова, но все още не работи. Напълно е възможно в някакъв момент в бъдещето шофьорите да не трябва да посещават типичните зарядни станции.