Бившият SsangYong: Първият модел на KG Mobility струва $30 хиляди

Южнокорейската компания KG Mobility, доскоро SsangYong Motor, за първи път се появи на голямо събитие с новото име, нов модел, че и цели три концепции.

Това става на откритото вчера изложение в Сеул. Премиерата е на Torres EVX, електрически SUV от среден клас, който ще се продава и в Европа от втората половина на годината. Цената му тръгва от 30 хиляди долара.

Той ще използва литиево-железно-фосфатни (LFP) батерии, произведени от китайската BYD. Твърди се, че пробегът му е 500 км.

LFP батерията става все по-популярна сред производителите на автомобили поради своята безопасност, заяви босът на компанията Жеон Вон. Също така и цената е по-ниска в сравнение с литиево-йонните батерии.

SsangYong беше обявен в несъстоятелност през април 2021 г., след като собственикът му по това време – Mahindra & Mahindra, не успя да намери купувач. Индийската компания придоби 75% дял през 2010 г.

Южнокорейският концерн KG Group придоби мажоритарен дял през декември 2022 г. и заяви през януари, че ще промени името KG Mobility.

На щанда на компанията личат и три концепции на електромобили, които не изглеждат далеч от серийно производство, макар и да не се казва нищо по този въпрос.

Най-футуристично и интересно изглежда кросоувърът F100 SUV (среден размер).

Има пикап – O100. Както и компактен SUV – KR10, който прилича много на Toyota FJ Cruiser. Но пък под решетката му личи надписът Korando. И това казва много за бъдещето и предназначението му.