Бивш пилот: Бърни Екълстоун щеше да уволни Макс!

Бившият пилот във Формула 1 Ханс-Йоахим Щук обясни, че ако Бърни Екълстоун беше шеф на Ред Бул, то след състезанието в Бразилия световният шампион Макс Верстапен е щял да остане без отбор. В Бразилия Ред Бул създаде най-големия скандал за сезона. Разривът между Макс, Серхио Перес и тима тръгна от незначителен повод – от бокса помолиха Верстапен да върне 6-ото място на Перес преди финала, тъй като мексиканецът все още се бореше за второто място с Шарл Леклер. Макс отказа и дръпна яростна тирада по радиото, като се накара на състезателния си инженер, предава sportal.bg.

Това доведе до реакция от страна на Перес, както и на тима, но както обикновено става с неизпълнението на заповеди от бокса в Ред Бул, първият пилот на тима не получава санкция.

Щук разказа за разговор по телефона с Бърни, проведен малко след инцидента в Сао Пауло и беше категоричен за това, което би направил Бърни. А германецът познава добре Бърни, тъй като в края на 70-те години кара за него в Брабъм.

„Бърни беше пределно ясен за тази ситуация – обясни Щук през Eurosport Германия. – Ако някой от неговите пилоти, без значение кой, не изпълни заповедите от бокса, Бърни веднага го изхвърля от отбора. Ако аз бях на мястото на шефовете на тима също щях да накажа Макс.”

След състезанието шефът на Ред Бул Кристиан Хорнър се опита да свали напрежението като обясни, че инцидентът ще бъде изяснен и се опита да демонстрира твърда позиция, обяснявайки, че Макс не е „по-голям и по-важен от тима”. Но последвалите действия на Верстапен и тима показаха, че това не е вярно.