Богаташ от Хонконг си поръча уникална суперкола с едно място

Британската Briggs Automotive Company (BAC), създадена от братята Нийл и Иън Бригс през 2009 г., завърша 2022-а с изработването на забележителния едноместен Mono R – суперавтомобил номер 150 от продукцията на базираната в Ливърпул компания.

Малко коли са били произвеждани с по-бавни темпове, което подчертава колко специален е Mono. BAC играе в ниша, в която колите са произведения на изкуството и е сравнително малка компания, така че това е страхотно постижение, информира Сarbuzz. Bugatti също произвежда Chiron с невероятно бавни темпове, защото специалните автомобили заслужават специално внимание.

150-ият суперавтомобил на BAC е поръчан от финансист от Хонконг, участвал в процеса на проектирането на своята машина. Той е искал неговият Mono R да се отличава със специална окраска, вдъхновена от научната фантастика. Това е 29-ият Mono R, като карбоновият волан е по „размера“ на новия собственик, кабината също така разполага с контрастни сребристи шевове и карбонови странични панели с логото R.

Тази 150-та кола е с уникален по рода си дизайн и носи окраска, наречена „Човек в (сатененото) огледало“. Използвана е боя Satin Liquid Silver и Highlighter Yellow детайли, нанесени върху купето, страничните огледала, задното крило, накрайниците на дифузьора и др. Mono R получава 2,5-литров четирицилиндров двигател с мощност 342 к.с., съчетан със секвенциална шестстепенна скоростна кутия, получена от Формула 3.

„Доставянето на 150-ия Mono представлява много важен крайъгълен камък в нашата история – коментира Нийл Бригс, директор на продуктово развитие. – Подходящо е, че Mono 150 е R, което представлява върхът на нашия инженерен опит. Да видим как колата излиза от вратата на нашата фабрика в Ливърпул в такава изискана спецификация беше много специален момент за всички в BAC.“

Изминаха повече от три години, откакто 100-ият автомобил на компанията слезе от производствената линия в Ливърпул. Производството на Mono започна през 2011 г., а Mono R беше представен почти десетилетие по-късно през 2019 г. Теглото на Mono R е само 555 кг, а автомобилът е разрешен за движение по пътищата.

Briggs Automotive Company бързо разширява своите глобални операции. През 2022 г. добави търговска мрежа в Германия, Малайзия и Сингапур. Сега компанията изнася Mono в 48 държави, като обещава, че през 2023 г. ще има още по-вълнуващи „новини“.