Болид на Хамилтън бе продаден за 17 млн. долара на търг

Болидът, с който Люис Хамилтън спечели своята първа победа за отбора на Мерцедес в Гран При на Унгария през 2013 година, бе продаден успешно на търг, който се проведе в Лас Вегас, предава sportal.bg.

По информация на ESPN F1 наддаването за болида W04 (шаси №4) е достигнало до 17 милиона щатски долара, при очаквания да се стигне до 15 милиона. Това прави тази кола най-скъпия модерен болид от Формула 1, продаван някога.

Сезон 2013 беше първият на Хамилтън в Мерцедес и той донесе само една победа, дошла на една от любимите му писти – „Хунгароринг“. Освен този подиум край Будапеща британецът имаше още четири качвания на почетната стълбичка, все трети места дошли в Малайзия, Китай, Канада и Белгия.

Големите успехи на Хамилтън и Мерцедес започнаха да идват година по-късно през сезон 2014, когато Формула 1 премина към 1.6 V6 турбо-хибридните мотори. От тяхното въвеждане „черните стрели“ имат спечелени осем конструкторски и седем пилотски титли, шест от които са на Хамилтън. С тима на Мерцедес седемкратният световен първенец има общо 82 победи.