Британец зареди автомобила си с няколко стека олио и стана хит

Британец стана хит в социалните мрежи, след като напълни количката в местен супермаркет с бутилки олио, а след това ги изля в резервоара на колата си.

Отчаяните ситуации изискват отчаяни мерки: С оглед на сегашните рекордни цени на горивата, от няколко дни мнозина се шегуват, че вместо бензин ще използват олио за готвене. Един британец е взел тези шеги на сериозно – и ги е приложил на практика.

На паркинга на веригата супермаркети „Теско“ той прекара количка с безброй бутилки олио до колата си. След това отви капачките на всички бутилки и ги изсипа една след друга в резервоара на колата си. Друг клиент е заснел странната ситуация и я е споделил във Facebook.

„Заснех го и когато минах покрай него, първото нещо, което направи, беше да свали всички капачки от бутилките, което ме разсмя. Явно е обмислил всичко“, разказва наблюдателят.

Видеоклипът се разпространява в социалните мрежи. Докато някои хвалят човека за неговата изобретателност и предполагат, че автомобилът ще „работи добре“, други потребители са по-песимистично настроени относно функционалността на автомобила.

Един потребител пише: „Не наливайте растително масло в автомобила или микробуса си, освен ако не е стар дизелов двигател. Ще счупите двигателя си, твърде гъста е и ще взривите дизеловата помпа. И със сигурност не в автомобил или ван с бензинов двигател.“

Можете ли да зареждате стари дизелови автомобили с олио за готвене? Въпреки че инжекционната помпа и дюзите на съвременните дизелови автомобили не са проектирани за по-вискозното растително масло, което би довело до по-неоптимално горене, при по-старите дизелови двигатели нещата биха били различни. Често се твърди, че тези по-стари двигатели нямат чувствителни сензори, които веднага биха открили разликите в поведението на двигателя при използване на неправилно гориво. „По тази причина по-старите дизелови двигатели с разпределителни инжекционни помпи могат да работят с растителни масла поне временно“. Въпреки това техният експлоатационен живот също ще се съкрати в дългосрочен план.