Бъдещите Chevrolet-и ще получат безвъздушни гуми

Френската компания Michelin планира през следващите няколко години да започне да продава гуми Uptis, които имат собствена система за защита от пробиване. В интервю за CNN президентът на Michelin в Северна Америка – Алексис Гарсен, обяви, че новата технология ще се се появи на на следващото поколение електрически автомобил Chevrolet Bolt. Дебютът на този модел е планиран през следващите 3-5 години, като има огромна вероятност той да се появи с друго име.

Междувременно, в Michelin вече е регистрирала повече от 50 патента за своето изобретение. Протекторът на такава гума изглежда абсолютно същият като обикновената, но вместо въздух в нея се използват меки спици, изработени от гумена смес и полимерно фибростъкло. Тази технология има доста предимства – на първо място, това е устойчивост от пробиване на протектора. Освен това няма нужда да се следи налягането и се увеличава експлоатационния живот.

Безвъздушните гуми няма да паснат на всички джанти, така че ще се продават в комплект с джанти. През миналата година Uptis вече бяха тествани на Mini Cooper, след като за първи път бяха показани още през 2019 г. В разработката им участва и концернът General Motors, част от който е и Chevrolet.

Други компании също разработват подобна технология. Bridgestone, например, вече показа прототип на гума, наречена Air Free Concept, но засега тя е предназначена само за велосипеди. Hankook също тества подобни гуми, като те се наричат iFlex. Корейците разкриха, че тяхната гума намаля наполовина броя на процесите, използвани в производството – от осем на четири.