Вижте как работи „умният“ климатик на Volkswagen ID.7

Volkswagen разкри подробности за новата система за климатичен контрол, която ще дебютира при електрически седан ID.7. Тя е оборудвана с електронно управлявани дефлектори, може автоматично да разпознава водача и пътниците и поддържа гласови команди. Освен това, ID.7 е първият модел на марката със сензор за позиция на слънцето, което допълнително разширява възможностите на климатичната система.

Интелигентният климатик във Volkswagen ID.7 ще охлади или отопли купето още преди началото на пътуването. Достатъчно е да се приближите до колата с ключодържател. Ако отворите вратата в горещ ден, електронно управляваните дефлектори ще започнат да се движат в хоризонтална равнина, за да разпределят въздуха върху по-голяма площ.

Системата автоматично ще разпознава водача и пътниците, ще поддържа индивидуални профили и гласови команди. Например фразата „Здравей Volkswagen! Ръцете ми са студени” активира петминутно обдухване с горещ въздух на волана. Също така за първи път ID.7 е оборудван със сензор за позиция на слънцето, който позволява на климатичната система да се адаптира към неравномерното нагряване на купето.

Показанията на климатичния контрол излизат поставен на 15-инчов централен дисплей. Бутоните за отопление и вентилация се намират на първо ниво на интерфейса и винаги се виждат. Интензивността и посоката на духане се конфигурират чрез контекстното меню, а температура – чрез сензорни плъзгачи.

Седанът ID.7 ще бъде вторият глобален модел на Volkswagen на платформата MEB след ID.4. Световната премиера на електрическия автомобил е планирана за второто тримесечие на тази година. През 2023 г. ID.7 ще се продава в Европа и Китай, а в САЩ ще се появи година по-късно.