Вижте системата за нощно виждане в Opel

Новият Opel Grandland е оборудван с една интересна система, която се среща основно в т.нар. премиум автомобили, при това в по-високите им нива на оборудване. става дума за технология, която е особено важна сега през зимата, когато е тъмно и видимостта е влошена. В случая това е Night Vision.

Новият Grandland е първият модел на Opel, който разполага с въпросната система Night Vision. Заедно с адаптивната IntelliLux LED Pixel Light система на фаровете, тя помага на водачите да забележат хора и животни в решаващи моменти. От компанията твърдят, че двете системи превръщат нощта в ден и повишават безопасността на всички участници в движението по здрач и в тъмнина.

Какво всъщност представлява иновативната за Opel-ите система. Инфрачервената камера, скрита в решетката, осигурява безопасност, като разпознава хора и животни на разстояние до 100 метра по посоката на движение, чрез температурната им разлика спрямо околната среда.

Веднага щом камерата засече пешеходец, велосипедист или животно на пътя, тя визуализира позицията им върху дисплея разположен в дигиталния кокпит Pure Panel на автомобила. Човекът или животното намиращо се в близост до превозното средство са подчертани в цвят, ясно разграничаващ ги от заобикалящата среда.

С тази система собствениците на Grandland ще могат своевременно да разпознаят потенциално опасна ситуация на пътя и да реагират на време като коригират скоростта си или спрат.