Вижте! ADAC учи немците как да пестят гориво в кризата

Европа се готви да живее в режим на повишено пестене на енергийни ресурси и част от този проблем е инокомията на гориво за автомобилите. В различни медии в Германия се появяват публикации, в които експерти обясняват подробно на немците какво трябва да правят. Всъщност тези съвети не са само за германците…

Можете да спестите гориво с най-простите трикове, казват и специалистите от най-големия клуб на автомобилисти в Германия (ADAC), който има около 20 милиона членове и основната му дейност е пътната помощ. Всъщност много европейци сериозно се замислят какво могат да направят, за да намалят разходите си, като същевременно не се отказват от комфорта, който осигурява личния транспорт.

Не загрявайте двигателя и се въздържайте от шофиране на къси разстояния

Преди да изберете къде да пътувате, помислете дали наистина имате нужда от кола? Защото има и градски транспорт, а и велосипеди. Много шофьори правят кратки пътувания, тоест до 5 км. За това кратко време двигателят не може да достигне до средна работна температура и харчи повече, отколкото трябва и ви се иска. Загряването на двигателя също влияе негативно на разхода. Освен това, според констатациите на ADAC, при него не се загрява и маслото на двигателя.

Икономия с по-бързо превключване на скоростите и по-ниски обороти

Установено е в практиката, че ниските обороти на двигателя водят до по-малко изгаряне на гориво и по този начин може да се пести. Но тъй като все пак трябва да се движите, сменяйте по-често предавките, ако не сте с автоматат и избягвйате високите скорости.

Спазване на правилната дистанция

Непрекъснатото следене на трафика на автомобилите в една и съща посока не само повишава нивото на пътна безопасност, но и намалява разхода на гориво. Факт е, че при често спиране или намаляване на скоростта се губи енергия, която трябва да се компенсира с повишен разход на гориво. Противодейства се чрез поддържане на подходяща безопасна дистанция от автомобила отпред, така че да няма причина да натискате педала на спирачката отново и отново. В същото време ако можете чрез навигация или по друг начин да получите информация, проучете предварително къде има задръствания и къде не е натоварено.

Избягвайте максималната скорост по магистрали

Магистралите, особено тези без ограничения на скоростта (има и такива в Германия), привличат много шофьори. Там можете да дадете воля на високоскоростния си импулс и да натиснете педала на газта, както се казва, докрай. Но това е абсолютно безсмислено, когато трябва да пестите гориво. Доказано е, че тези, които карат само три четвърти от максималната възможна скорост, а не винаги, избягват половината от разхода на гориво.

Изключете двигателя, когато автомобилът е в дълъг престой

По правило такъв съвет се дава, ако принудителното спиране ще продължи 30 секунди или повече. На пътя това са светофари или железопътни прелези.

Намалете електрическото натоварване

За да спестите гориво, трябва да обърнете внимание и на използването на електрическо оборудване в колата. Това включва електрически стъкла, климатик/климатроник, радио, вентилационна система и други. Доказано е, че „токоядец“ №1 е климатикът. Безмисленото му използване може да увеличи разхода на гориво до 1,8 л на 100 км.

Отървете се от ненужния товар

Почистете багажника на колата си от безполезни предмети, каквито и да са те. Като цяло трябва да определите какво наистина може да ви трябва на пътя всеки ден и какво е ненужен товар. Все пак колата не е мазе. Специално обърнете внимание на багажника на покрива. Той значително променя аеродинамичните свойства на автомобила и повишава разхода, затова го използвайте само в изключителни случаи.

Проверете налягането на гумите и използвайте правилните масла

Важно е да използвате правилните гуми и ако са такива, те ще намалят разхода на гориво с до 5%. И за да бъде това налягане наистина оптимално, е необходимо да го проверявате редовно. Същото важи и за избора на масло –подходящото намаля триенето на елементите на двигателя и следователно спестява гориво до 5 процента. Степента, до която се проявява този ефект, зависи от параметри като външна температура, тип двигател и работни условия.

Изберете икономична кола

Този съвет е за тези, които нямат автомобил, но планират да имат. Защото пестенето на гориво не е свързано само с компетентно и ефективно шофиране. Преди да купите автомобил, обърнете внимание кои са по-икономични.

Необходими знания от школите

Ако при шофьорските курсове имате късмета да сте при добър инструктор, той определено ще ви научи и как да пестите гориво – на теория и на практика. За тези, които не са научени тогава, в Германия има автошколи, които предлагат специални курсове, известни също като Eco Training, в които се изучава и как да се пести гориво.