Висока скорост и неправилно изпреварване – най-честите грешки на младите шофьори

За пета година у нас се проведе състезанието „Най-добър млад шофьор“. Общо 20 състезатели премериха сили за голямата награда.

Тя е на 18, има книжка само от 10 месеца, успяла е да спечели състезанието в своя град и е готова да се пребори за титлата „Най-добър млад шофьор“. Участва в надпреварата и за да покаже, че и дамите не са за подценяване зад волана.

„Смятам, че съм добър шофьор, много съм внимателна. Не като някои мъже, които с голямо самочувствие се качват зад волана и не знаят какво правят“, заяви Беата Вряшкова.

С малко повече опит от нея Георги също иска да покаже, че не всички млади са безрасъдни на пътя.

„Има една част от младите шофьори, които са доста безразсъдни, но има и такива, които осъзнават каква отговорност носят“, каза Георги.

Изпитът включва майсторско шофиране за време, оказване на първа помощ на пострадал и паркиране на автомобил. Експертите напомнят, че не възрастта е важна, а отговорността.

„Най-честите грешки са неправилно изпреварване, движението с несъобразена скорост“, уточни инж. Емил Панчев.

„Колкото и да е важен пътят, автомобилите, най-важният фактор остава човешкият. Ако човек остане концентриран, ако наистина шофирането му е приоритет, тогава рискът ще бъде сведен до минимум“, убеден е Димитър Илиев от Държавната агенция за безопасност по пътищата.

Победителят в състезанието получи ваучер за гориво на стойност от 6 000 лева.