Вторият електромобил на Dacia ще е по-голям от Spring

Renault Group най-после се е върнал на пътя на печалбата, след като през последните 2 години бе на загуба. Това става ясно от публикуваните финансови резултати на концерна, заедно с колите бяха представени и плановете на плановете, както на самата марка, така и на нейната дъщерна компания Dacia.

От тях става ясно, че вторият изцяло електрически модел на румънците ще се появи на пазара през 2024 г. Той ще бъде от сегмент B, като ще замени първия модел на ток – Spring, който е и най-евтиният електромобил на пазара в Европа.

Според главния изпълнителен директор на Renault – Лука де Мео, че новата електрическа Dacia ще бъде изградена на платформата CMF-BEV, а това трябва да я направи по-голяма от Spring, чиято дължина е едва 3734 мм. Нейният наследник ще бъде дълъг поне 4000 мм, като това е единственото, което се знае със сигурност за него в момента.

Все пак, има и някои предположения, които изглеждан логични. Френският производител се готви да възроди легендарния хечбек Renault 5, което означава, че електромобилът на Dacia може да бъде негова опростена версия. Същото се отнася и за достъпното супермини Sandero.

Новият електрически автомобил на Dacia ще бъде свързан не само с моделите Renault и Alpine, но и с наследника на Nissan Micra. В края на миналия месец беше обявено, че японският хечбек от сегмент B с нулеви емисии ще се произвежда във Франция под друго име. Тези иновации са част от по-голям план, по който работи алиансът Renault-Nissan-Mitsubishi. Те предвиждат до края на десетилетието излизането на пазара на 35 електрически автомобила.