В даркнет се появиха обяви за хакване на „умни“ автомобили

Нов тип хакване на автомобили, оборудвани с интелигенти системи за защита и помощ на шофьора, набира все по-голяма популярност с „сенчестия“ сегмент на интернет, наричан даркнет. В публикуваните обяви се предлага дистанционно хакване на превозното средство, кражба на данни от бордовия компютър и премахване на механични части, съобщава Autonet.

Хакерите предлагат услугите си в различни региони на света, като цените им варират от от 650 до 1500 долара в зависимост от мястото, на което се намира превозното средство. Само през декември експерти са открили 12 такива реклами, публикувани на платформата, след като преди това не е имало нито една.

Счита се, че причината за това е затрудненията с производство, което води не само до забавяне на доставките на нови автомобили, но и да липса на резервни части. Повечето подобни „оферти“ са насочени не към обикновените шофьори, а към собствениците на по-малки автосервизи, които използват крадени части в работата си.

Експертите смятат, че през 2023 г. броят на кражбите на автомобили или на части от тях ще расте. Новите коли стават все по-скъпи и съответно по-недостъпни за повече хора, цените на резервните части също скачат и това увеличава възможностите за продажби на черния пазар.