В САЩ въвеждат данък „електромобил“

Масовият преход към електрически автомобили неизбежно ще намали вноските в държавните бюджети, тъй като на много местa тези превозни средства те са освободени от данъци. Това обаче е на път да се промени в някои американски щати, където властите започват да облагат с данъци колите, задвижвани на ток.

Всъщност, именно намаляването на оперативните разходи е една от основните причини, поради които много американски шофьори изоставят автомобилите си с двигатели с вътрешно горене и купуват електрически. За шофьорите от Флорида обаче тези спестявания може да се окажат не колкото очакваните.

Щатското правителство се опасява, че приходите в бюджета може да намалеят с 20% до 2040 г. заради масовата мания по електрическите автомобили. В същото време акцизите върху изкопаемите горива обикновено се използват за подобряване на транспортните системи, а спадът в продажбите на бензин е на път да доведе до липса на финансиране по тези програми. И за да бъде избегнато това, властите във Флорида въвеждат допълнителен данък за собствениците на електромобили в размер на $200 на година.

През 2029 г. новата такса дори ще бъде индексирана на $250. Собствениците на plug-in хибридни автомобили също не са пропуснати – те ще плащат $50 годишно. По този начин данъците за електрифицирани превозни средства ще бъдат изравнени с тези за конвенционалните. В момента данъкът за автомобил във Флорида варира от 50 до 255 долара.

И Флорида не е единствена – 30 американски щата вече налагат допълнителни такси на собствениците на електромобили. Минималната ставка е в Хавай ($50),а максималната е във Вашингтон ($225). Същевременно има и щати, например Кентъки, където собствениците на електрически коли не плащат нищо над стандартния данък за превозни средства.

Previous post Следващият Golf ще се прави във Волфсбург
Next post Три нови китайски марки навлизат в Европа през следващите две години