В САЩ въвеждат данък „електромобил“

Масовият преход към електрически автомобили неизбежно ще намали вноските в държавните бюджети, тъй като на много местa тези превозни средства те са освободени от данъци. Това обаче е на път да се промени в някои американски щати, където властите започват да облагат с данъци колите, задвижвани на ток.

Всъщност, именно намаляването на оперативните разходи е една от основните причини, поради които много американски шофьори изоставят автомобилите си с двигатели с вътрешно горене и купуват електрически. За шофьорите от Флорида обаче тези спестявания може да се окажат не колкото очакваните.

Щатското правителство се опасява, че приходите в бюджета може да намалеят с 20% до 2040 г. заради масовата мания по електрическите автомобили. В същото време акцизите върху изкопаемите горива обикновено се използват за подобряване на транспортните системи, а спадът в продажбите на бензин е на път да доведе до липса на финансиране по тези програми. И за да бъде избегнато това, властите във Флорида въвеждат допълнителен данък за собствениците на електромобили в размер на $200 на година.

През 2029 г. новата такса дори ще бъде индексирана на $250. Собствениците на plug-in хибридни автомобили също не са пропуснати – те ще плащат $50 годишно. По този начин данъците за електрифицирани превозни средства ще бъдат изравнени с тези за конвенционалните. В момента данъкът за автомобил във Флорида варира от 50 до 255 долара.

И Флорида не е единствена – 30 американски щата вече налагат допълнителни такси на собствениците на електромобили. Минималната ставка е в Хавай ($50),а максималната е във Вашингтон ($225). Същевременно има и щати, например Кентъки, където собствениците на електрически коли не плащат нищо над стандартния данък за превозни средства.