В Чехия разрешиха шофиране със скорост до 150 км/ч

По предложение на Министерството на транспорта на Чешката република бяха направени промени в Закона за движение по пътищата на страната. По-специално, на участъци от магистрали ще бъде разрешено да се достига скорост до 150 км/ч. Сега ограничението на скоростта е 130 км/ч.

От транспортното министерство предупреждават, че скоростта ще се вдигне не по всички магистрали в страната. Максимално разрешената скорост ще може да се увеличава само в новите и модернизираните участъци, където параметрите и интензивността позволяват това.

Предложената от правителството поправка въвежда и възможност за шофиране на автомобил под надзора на наставник от 17-годишна възраст. Тази мярка трябва да допринесе за по-голяма пътна безопасност. Идеята е да се придобие шофьорски умения под наблюдението на опитен шофьор. От 18-годишна възраст младите чехи ще могат да шофират и сами.

Чешките парламентаристи внесоха корекции и в глобите за шофиране в нетрезво състояние – те бяха увеличени от 20 000 крони (около 850 eвро) на 25 000 крони (около 1050 евро).