Германия спира да насърчава закупуването на електрически автомобили

Много общини в Германия спират инициативите, които насърчават гражданите да купуват електрически автомобили. Така например в някои германски градове паркирането на електрически автомобили вече е платено, пише The Mayor.

Местните власти обясняват, че безплатното паркиране е един от стимулите за популяризиране на екологичните превозни средства, но липсата на инфраструктура и зарядни станции, както и увеличения брой на електромобилите води до прекратяването му.

Властите на град Нордхорн, например обясняват, че през 2019 г. в общината са регистрирани само 35 електрически коли, а през 2022 г. – тази цифра се е увеличила до 1000. Град Брауншвайг, който въведе безплатно паркиране за електрически автомобили още през 2014 г., също се отказва от тази практика поради големия брой електромобили и липсата на достатъчен брой зарядни станции.

Въпреки че данните показват, че делът на електрическите автомобили в Германия нараства, те все още са далеч от доминиращ фактор. Тенденцията обаче е красноречива. Според Statista през 2018 г. електрическите автомобили представляват едва 0.3% от общия брой автомобили в Германия. Това се увеличава до приблизително 0.5% през 2019 г. и се удвоява до 1.2% през 2020 г.

Според прогнозите, ако тази тенденция продължи, електрическите превозни средства ще представляват 11.1% от общия брой автомобили в Германия през 2025 г., а до 2030 г. този брой ще нарасне до 24.4%, което все още е доста под половината, но въпреки това ще доведе до отпадане на всички привилегии за електромобилите в страната.