Годишен технически преглед: Всичко, което трябва да знаем

Сега ще се занимаем с една от най-основните и важни теми, свързани със собствеността на автомобил – годишният технически преглед. Това е задължителна процедура, която трябва да преминаваме редовно, ако искаме колата да е безопасна и в добро състояние, но и да не ни вълнува това, то ГТП е задължителен. Сега ще разгледаме всичко, което трябва да знаем за техническия преглед, и ще отговорим на често задавани въпроси.

Какво представлява техническият преглед на автомобил?

Техническият преглед е редовна процедура, която автомобилът ви трябва да премине, за да бъде допуснат до движение по пътищата. Това е нещо като здравен преглед за вашия автомобил, който гарантира, че той е в безопасно и функционално състояние. Без технически преглед автомобилът ви може да бъде спрян от движение.

Защо техническият преглед е важен?

Техническият преглед е от съществено значение за безопасността на всички участници в пътното движение. Експертите твърдят, че един добре поддържан автомобил се движи по-безопасно и намалява риска от пътни произшествия. Освен това, техническият преглед помага да се предотвратят аварии, предизвикани от неизправности на автомобила, които могат да засегнат и други пътници на пътя.

Как се извършва техническият преглед?

Техническият преглед се извършва от специално упълномощени сервизи или автомобилни станции, които са регистрирани и одобрени от държавните органи. Процедурата включва обща проверка на най-важните системи и компоненти на автомобила.

Ето какво включва типичният технически преглед:

  • Проверка на електрическата система
  • Проверка на батерията и зарядната система.
  • Проверка, че всички светлини и светлинни индикатори функционират правилно.
  • Проверка на спирачната система, включително спирачни дискове и накладки.
  • Проверка на окачването и амортисьорите на автомобила.
  • Проверка на гумите за износване и съответствие на предписаните размери.
  • Проверка на изпускателната система и емисиите на автомобила.
  • Проверка на документацията, че всички документи на автомобила са валидни и актуални.

Как да се подготвим за техническия преглед?

Подготовката за техническия преглед е сравнително проста, но може да направи голяма разлика при резултатите от процедурата. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се подготвите добре:

Проверете осветлението на автомобила – уверете се, че фаровете и задните светлини работят правилно. Това включва къси и дълги светлини, светлини за мъгла, стопове и указатели на посоката.

Отстранете ненужните товари – преди прегледа изчистете автомобила от ненужни предмети и товари. Те могат да утежнят автомобила и да повлияят на резултатите от техническия преглед на спирачките.

Проверете гумите – уверете се, че гумите на автомобила са в добро състояние и отговарят на предписаните размери на протектора.

Отремонтирайте дребни проблеми – Преди техническия преглед, отстранете дребни неизправности, които биха могли да повлияят на резултатите от проверката. Това може да включва замяна на изгорели крушки, корекции на малки изпускания и други подобни поправки.

Поддръжка на двигателя – Редовната поддръжка на мотора на автомобила е от съществено значение за успешен технически преглед. Сменяйте маслото и филтрите на посочения интервал и следете нивата на техническите течности. Това ще гарантира, че двигателят работи оптимално и нежеланите проблеми ке бъдат сведени до минимум.

Проверете дали всички документи са изрядни – Преди да отидете на техническия преглед, уверете се, че имате всички необходими документи и документация за автомобила. Това включва свидетелство за регистрация, задължителна застраховка гражданска отговорност и досегашен талон за ГТП.

Често задавани въпроси за техническия преглед

Колко често трябва да правя технически преглед на автомобила си?

В България, техническият преглед трябва да се извършва веднъж годишно за леки автомобили и на всеки две години за мотоциклети.

Какво ще се случи, ако моят автомобил не премине техническия преглед?

Ако вашият автомобил не премине техническия преглед, ще трябва да отстраните проблемите и да повторите прегледа. До този момент обаче, движението на автомобила ви по пътищата ще бъде забранено.

Къде мога да направя технически преглед на автомобила си?

Техническият преглед може да се извършва в сертифицирани автосервизи и пунктове за ГТП. Те трябва да бъдат одобрени от транспортната агенция и да притежават лиценз за провеждане на прегледи.

Какви са последствията от движение с невалиден технически преглед?

Движението с невалиден технически преглед е незаконно и може да бъде наказано с глоба и отнемане на регистрацията на автомобила.

Мога ли да направя технически преглед на чужд автомобил?

Да, не е необходимо собственикът на колата да минава с нея на ГТП. Лицето, което „прекарва“ колата на преглед, трябва да носи и документ за самоличност.