Голям скандал е на път да се разрази във Формула 1

Голям скандал е на път да се разрази във Формула 1. В петък редица медии в Италия и Германия написаха, че Red Bull е нарушил едно от основните правила – тавана на бюджета за отборите. „Гадзета дело Спорт“ и „Ауто Мотор унд Шпорт“ съобщават, че два от отборите са хванати в надвишаване на бюджета, който трябваше да е 145 милиона евро през миналата година.

Според „Кориере дело Спорт“ от Red Bull са похарчили 148.6 милиона, а според други бюджетът е надвишен с 5 милиона. Другият тим, хванат в нарушение от международната федерация по автомобилизъм (ФИА), е Aston Martin.

Според „Гадзета дело Спорт“ Ferrari и Mercedes вече са поискали наказание за Red Bull. Шефът на „Скудерията“ Матиа Биното предполага, че има надвишаване на бюджета и през този сезон. Директорът на Mercedes Тото Волф пък директно призова ФИА за действия.

„Таванът на бюджетите е най-важната промяна в правилата, който дава равни условия на тимовете и не позволява на топ отборите да харчат повече. ФИА, особено президентът Мохамед бин Сулайем, показа доста твърда позиция за прилагане на всички регулации. Така че, ако сега говорим за нещо голямо, той ще покаже същата почтеност и лидерство, както преди“, каза Волф.

След целия този ден на спекулации и прехвърляне на топката от едното поле в другото от ФИА излязоха с официална позиция относно случващото се.

„ФИА отбелязва значителните и необосновани спекулации и предположения във връзка с този въпрос и повтаря, че оценката продължава и надлежният процес ще бъде следван, без да се взимат под внимание външните дискусии“, се казва в становището на ФИА.

Самият доклад за разходите на всички отбори във Формула 1 през 2021 година се очаква да бъде публикуван идната седмица на 5 октомври.

Ако бъдат доказани нарушения на правилата, наказанията ще следват процеса, написан в правилника. В него пише, че ако отбор е надвишил бюджета с по-малко от 5%, това се счита за по-малко нарушение, но то също може да бъде санкционирано с отнемане на точки, забрана за участие в някои състезания, ограничения на работата по болида, както и допълнително намаляване на бюджета.

Ако обаче нарушението е повече от 5%, което при таван от 145 милиона през 2021 година се равнява на 7.25 милиона долара, наказанията стават доста по-сериозни. Ако от ФИА действително решат да наложат наказание от отнемане на точки може да се стигне до отнемане на световната титла на Макс Ферстапен. Това обаче е малко вероятно, тъй като сезон 2021 бе първият, в които в сила бе ограничението на бюджетите.

Няколко отбора да подали сигнал, че нарушението е по-голямо, но според „Би Би Си“ от ФИА се опитват да направят така, че то да бъде прието като по-малко, за да не се налагат сериозни наказания. Висш служител, пожелал анонимност, казва, че надвишаването на бюджета е нарушение, подобно на взимането на допинг.

Директорът на Red Bull – Кристиан Хорнър, заяви, че всички информации са „само спекулации“.

„Не знаем за никакви нарушения. Сметките бяха дадени през март, минахме дълъг процес с ФИА, който продължава“, каза Хорнър.