Грешка в избора на гуми може да изпрати летите джанти на боклука

Пролетта е времето да потърсите нов комплект гуми за вашия автомобил. Въпреки това, когато избирате гуми, е необходимо да се съсредоточите не само върху стандартния размер.

Всичко започва просто и непринудено. В магазина продавачът препоръчва „гума“ и дори прави отстъпка за нея. Водачът се нуждае само от това. Той, без да навлиза в подробности, радостно зарежда покупката в багажника и отива да ги монтира. В сервиза за всеки случай се проверяват летите джанти. Нормални са, без кривини и повреди. Следва монтаж и водачът, доволен от себе си, тръгва по пътищата през лятото. Въпреки това, постепенно започва да забелязва, че поведението на колата се е променило.

Появяват се паразитни вибрации при ускорение или спиране. И понякога тези симптоми започват да притесняват. Обикновено те се дължат на „криви“ гуми. Особено ако са употребявани. Но не са рядкост и случаите, когато след отстраняването на колелото веднага става ясно, че проблемът е много по-сериозен.

По ръба на джантата внезапно са се появили следи от износване. В някои случаи ръбът на джантата започва буквално да се отлепва. В най-лошия случай това може да доведе и до изхвърчане на гумата в движение. И ако това се случи на скорост, тогава инцидентът не може да бъде избегнат.

Гумаджиите казват, че виждат това доста често. Това е така, защото върху джантата е поставена гума, която не отговаря на стандартните параметри на самата джанта. Когато гумата е доста по-широка, то такава дреболия е достатъчна, за да започне деформация.

Ръбът на „отливката“ не издържа на натоварването, което страничната стена на гумата упражнява върху него и постепенно го деформира. В резултат на това целият комплект джанти, който само преди дни е бил в отлично състояние, трябва да бъде изпратен на сметището.

Previous post Японците от Mazda представиха обновената „тройка“
Next post Нов удар по джоба на шофьорите, всички са като попарени от цените на гумите