Гърция отменя свалянето на автомобилни номера като санкция за нарушение

Гърция спира да сваля автомобилни номера като санкция за нарушение на шофьорите. Това гласи Национален стратегически план за пътна безопасност за периода 2021 – 2030 г., представен от министъра на транспорта Костас Караманлис. Новите промени в Правилника за движение по пътищата предвиждат финансова глоба, отнемане на шофьорска книжка, наказателни точки и т.н., но не отнемане на регистрация. Целта е да бъде наказан шофьорът, а не автомобилът.

„Наказанията ще бъдат по-тежки за нарушения, които могат да доведат до тежка катастрофа, като нарушение на червен светофар, превишена скорост, изпреварване, шофиране в нетрезво състояние и др.“, каза Караманлис, цитиран от e-katimerini. „Въвеждаме иновативен за гръцките данни Национален фонд за пътна безопасност. Този фонд ще събира паричните суми от глобите от нарушителите и ще ги разпределя на общините на страната за изпълнение на действия по пътна безопасност. И ако общините не могат да ги използват, те няма да получат тези пари”, обясни министърът на транспорта Караманлис. Според него предстои и изграждане на успокоени зони с лимит 30 км/ч в градовете, както и 20 км/ч около училища и градски исторически центрове.

„Странно е решението на съседите ни с оглед на това, че при тях картинката с пътната безопасност не е цветуща и ако България е на второ място в ЕС по брой жертви на пътя на милион жители, то Гърция не е много по-добре – тя е шеста“, коментира експертът по пътна безопасност и председател на Асоциацията на пострадалите от катастрофи Владимир Тодоров. Според него свалянето на номер е крайна мярка, но същевременно тя се налага и за крайно опасни нарушения, като шофиране под въздействието на субстанции или без книжка. „Не бих подкрепил да се премахне и у нас. Свалянето на номера има силен възпитателен ефект“, добави Тодоров.

У нас сега номера се свалят за употреба на субстанции и шофиране без книжка.