Да си купиш кола с 1000 коня и да я караш с… 90 км/ч?!

Финландското представителство Netti Auto пусна за продажба оранжев Dodge Ram в изпълнение на Mammoth 1000 TRX. Пикапът, модифициран от известното тунинг студио Hennessey, е оценен на стойност 249 900 евро. Въпреки „солената“ цена и мощността от 1000 конски сили, в страната важат ограничения за купувачите. Можете да шофирате по финландските пътища с тази свръхмощна кола, без да плащате огромен данък само при скорост до… 90 километра в час.

Поради огромния си разход на гориво и високите нива на емисии на CO2 (около 506 грама на километър), американски пикап, според финландското законодателство, подлежи на вносна такса от 44.8 процента от стойността си. В същото време, поради масата си (3 539 килограма), автомобилът попада в класификацията на търговските превозни средства. Законът позволява да се регистрира пикапът в така наречения клас N2. Така не трябва да се плаща огромният данък, но има уловка.

Във Финландия този клас превозни средства трябва да има устройство, което ограничава максималната скорост до 90 километра в час. Така че купувачите на Mammoth 1000 TRX ще трябва да направят избор: да ограничат скоростта на модифицирания пикап според местните закони или да платят огромен данък, равен на половината от стойността на автомобила. Според паспортните данни максималната скорост на Mammoth 1000 TRX с мощност 1000 конски сили надвишава 200 километра в час.

Ще припомним, че отново заради екологията, през ноември миналата година мнозинството германци подкрепиха премахването на неограничените високоскоростни участъци по аутобаните. Правителството на Западна Германия премахна ограничението на скоростта на някои магистрали през 1952 година и до този момент по тях можеше да се кара без ограничение на скоростта.