Двигателят на Toyota GR86 гръмна на писта, компанията отказа гаранцията

Toyota рекламира своята GR86 като „кола, доказана на пистата и готова да улицата“. Оказва се обаче, че не всяка GR86, моделна година 2022, не е фабрично подготвена за каране по затворено трасе, като собственик на един от автомобилите научи това по трудния начин.

Мъжът, който се представя като Люк, публикува видео в YouTube, което го показва зад волана на автомобила на пистата Palmer Motorsports Park миналата неделя. Както се вижда от кадрите, Люк не натиска колата до нейните граници, а по-скоро прави загряваща обиколка. Някъде около 6-ата минута на видеото от двигателното отделение започват да се чуват странни звуци.

Шофьорът не спира колата и продължава да я кара, докато двигателят не гръмва. Собственикът твърди, че автомобилът е с пробег 30 000 км, по двигателя не са правени никакви модификации, а предишният ден маслото 5W30 е сменено. Въпреки това, най-логичното обяснение за счупения мотор е повреда в системата за смазване.

„Първоначално си помислих, че калникът или нещо друго се е разхлабило и е удряло в гумата, тъй като бях с каска и не чувах всичко. Не очаквах повреда на двигателя по време на загрявката. В крайна сметка звукът стана много силен и спрях“, разказва Люк пред The Drive.

В публикация в Reddit собственикът обяснява, че GR86 е бил изтеглен от пистата и след това е закаран при дилър на Toyota в Литълтън (Масачузетс). При проверката е открита дупка в горната част на двигателя, а дилърът отказва да покрие гаранцията, тъй като колата е карана на писта. Люк се свързва директно с Toyota, откъдето му казват същото. Сега собственикът ще трябва да извади 13 000 долара за смяна на двигателя.

Previous post Aston Martin DB12 дебютира без V12
Next post Opel ще бъде единствения представител на Stellantis в Мюнхен