Дженсън Бътън се завръща в Льо Ман

Пет години след своето първо участие в „24-те часа на Льо Ман“ световният шампион във Формула 1 за 2009 година Дженсън Бътън отново ще стартира във френската класика този юни.

Британецът ще направи това с експерименталния автомобил от НАСКАР, който ще бъде част от общото класиране, но няма да бъде приравнен към нито един от официални три класа на състезанието (Hypercar, LMP2 и GTE Am). Бътън ще споделя автомобила си със седемкратния шампион в НАСКАР Къп сериите Джими Джонсън и победителят в „24-те часа на Льо Ман“ от 2010 година Майк Рокенфелер, предава sportal.bg.

В своето първо участие на пистата „Сарт“ през 2018 година Бътън кара за тима на СМП Рейсинг в клас LMP1, заедно с двамата руснаци Витали Петров и Михаил Альошин, но тогава тримата не завършиха заради повреда в двигателя, след като направиха 315 обиколки.

Тазгодишното издание на „24-те часа на Льо Ман“ ще бъде специално, тъй като се отбелязва 100 години от първото състезание. Самата надпревара ще бъде под №91, защото състезания не е имало през 1936 заради национални стачки във Франция, както и в периода 1940-1948 заради Втората световна война и последствията от нея.