Диана Русинова: Цари тотално безхаберие и неразбиране за пътната безопасност

Средствата за пътищата не са чак толкова недостатъчни, но се управляват лошо. Това заяви пред БНР Диана Русинова от Европейския център по транспортни политики.

Срещу България стартираха 2 наказателни процедури по темата за пътната безопасност, посочи тя и подчерта, че имаме ангажимент към ЕС да направим оценка на състоянието на пътната мрежа, но това не сме го направили, което ще доведе, според нея, до следваща наказателна процедура.

„Времето, което остава до края на срока за изготвянето на тази оценка на пътната инфраструктура е много малко. Дори целият държавен ресурс да бъде впрегнат, като че ли сме закъснели сме с изготвянето ѝ. Най-вероятно ще се изготви някаква бутафория, която ще бъде представена на ЕК колкото да бъде отбит номера, но това нито ще спаси животи, нито ще ни предпази от наказателна процедура“, обясни Русинова.

Едната наказателна процедура е заради неизпълнение на ангажимент за периодичните технически прегледи, а другата е заради несправянето на България с пътната безопасност, което води до жертви на пътя и глоби, припомни тя. По думите ѝ преди това има още една процедура – за липса на мерки за по-чист въздух.

Според нея на опасните завои и на местата с по-висок риск от катастрофи трябва да се направи допълнителна оценка. Тя даде пример с катастрофата с бургаския автобус. По думите ѝ дори мантинелата да не беше ударена преди тази катастрофа, тя може да задържи превозно средство до 1,5 тона, а рейсът е повече.

АПИ има задължение 2 пъти в годината да проверява състоянието на пътната инфраструктура, но те не го правят, подчерта още Русинова.

„Цари тотално безхаберие и неразбиране на проблема“, смята тя и добави, че това безхаберие води до жертви. Цялата отговорност се прехвърли към полицията, а тя има само контролни функции, каза още тя. По думите ѝ МВР е най-удобният виновник. „Къде е АПИ?“, попита тя.

Диана Русинова приветства днешния форум за безопасността на пътищата, който ще се проведе в Министерския съвет. По думите ѝ това е правилният начин: „Оценявам усилията на вътрешния министър. Това е хубава първа стъпка, важното е да не спрем до тук“.

Държавата трябва да си свърши работата, категорична е още Русинова. Според нея решение може да се намери, стига да има желание. Тя изказа мнение обаче, че като че ли няма интерес пропуските да се затварят.