Дойде ли времето за поставяне на зимни гуми?

Есента настъпва, а температурите навън падат. Затова и много шофьори се питат дали е настъпил моментът за смяна на летните гуми със зимни. Ето какво съветват експертите от изданието Autonews.

Според тях, основното, по което трябва да се ръководят шофьорите по този въпрос, е прогнозата на синоптиците. Препоръката е да се посети сервиз за смяна на гуми, когато средната дневна температура не надвишава 4 градуса по Целзий. Това означава, че през нощта градусите ще паднат под нулата.

„При такива условия има голям риск от образуване на поледици, което е голяма опасност за автомобилите с летни гуми, особено по-тежките. Засега обаче прогнозите на синоптиците не са за подобно захлаждане, така че не бива да се бърза“, категорични са експертите.

„Докато дневните температури са в рамките на 10-15 градуса от посещението на работилница за смяна на гуми няма никакъв смисъл. Изчакайте да паднат поне до 5 градуса и тогава извършете тази процедура“, допълват от Autonews.

Все пак експертите съветват шофьорите да не изчакват до последния момент, а да извършат смяната около седмица преди очакваното падане на температурите. Причината е, че отлагането до после води до опашки в пунктовете за смяна на гуми. Затова и редовно трябва да се следи прогнозата на синоптиците, още повече, че рязка промяна във времето може да настъпи и много бързо.