Европейците купуват китайски електромобили като луди

Статистика на JATO показва, че европейският пазар на автомобили бавно се завръща към предходните си характеристики, след като през месец август за първи път отбелязва повишение през 2022 година. Бензиновите автомобили увеличават продажбите си, докато електромобили забавят своят ръст. В сравнение със същия период на изминалата година, през настоящия месец август са продадени с 3.5% повече нови коли в Европа.

Последният летен месец може да се похвали със 739 037 успешни сделки, докато преди една година това число е било около 710 хиляди. Както и предходните месеци, сегментът на SUV-тата е на първо място с близо 50% от общите продажбите, докато хебчеците и седаните бележат около 18%. Volkswagen може да се похвали с първата позиция в сегмента на SUV-тата, като до голяма степен за това е виновен Volkswagen T-Roc, който е и най-продаваната кола в Европа за изминалия месец.

За разлика от предходни месеци, този път електрифицираните автомобили са забавили своя растеж и бензиновите и дизеловите автомобили бележат ръст от 6% срещу 3.2% за електрифицираните. В това число влизат хибридите и plug-in хибридите, докато изцяло електрическите коли бележат ръст от 11%.

По-интересното в случая е произхода на тези изцяло електрически коли. Цели 20% от регистрираните коли на ток през месец август идват от Китай. Тези числа са показател за това колко бързо расте пазара на китайски автомобили и колко важна роля ще играят те съвсем скоро в световен мащаб, смятат експерти. Все пак е важно да се отбележи, че близо половината от колите, които са направени в Китай, всъщност не са дело на китайски марки.