Експерт: Колите на старо няма да поевтинеят скоро

Недостигът на електронни компоненти и продължаващата пандемия от коронавирус нанесоха сериозни удари върху автомобилната индустрия. Повечето производители не успяха да се справят с плановете си за производство и съответно клиентите им са принудени с месеци да чакат за доставка на поръчано и платено превозно средство. Всичко това доведе до ръст на цените на употребявани автомобили, като на някои пазари то достигна над 50%.

В момента в САЩ, например, колите на старо струват средно 29 000 долара, което е най-високата стойност им в историята. На други пазари също цените са доста високи, особено на автомобили на 2-3 години и с малък пробег. А експерти прогнозират, че това няма да се промени скоро и е възможно още увеличение, което ще се отрази на джоба на потребителите.

В този случай, за да удължите максимално живота на стария си автомобил, е разумно да подновите някои автоаксесоари, както и да ползвате качествена автокозметика. Според специалистите, недостигът на нови коли ще продължи и през тази година, което вероятно ще доведе и до нов ръст на употребяваните автомобили. Той ще бъде по-малък (ако само за 2021 година е достигнал 30-40% средно, сега ще е в рамките на 10%).

„Причината е, че всички добри автомобили на вторичния пазар се изкупуват почти веднага и просто не остават подходящи опции. Освен това, собствениците на модели, които са в добро техническо състояние, не бързат да се разделят с тях, защото са наясно, че ще трябва да чакат дълго време за нова кола, а употребява в подходящото състояние трудно се намира на приемлива цена“, категорични са експерти.

Очакванията са, че в края на годината ситуацията с доставките на електронни компоненти (микрочипове) ще се нормализира. Предстои няколко нови завода за производство на така нужните елементи да започнат работа през следващите месеци, което ще помогне на индустрията като цяло. Въпреки това, подобрение на положението може да се очаква не по-рано от средата на 2023 година.