Експерт: Разсейването се превръща в новата епидемия за опасност на пътя

„Минимум 5% от водачите са готови във всеки един момент да използват мобилен телефон по време на управление на автомобил. Не са само мобилните телефони. Разсейването се превръща в новата епидемия за безопасността на движението по пътищата. По данни на ЕК 1/4 от пътно-транспортните произшествия са предизвикани поради разсейване – за секунди могат да настъпят много рискови ситуации“. Това заяви пред БНР д-р Милен Марков, експерт в Агенцията по безопасност на движението по пътищата.

Той напомни, че лятото и по-топлата част на годината е важен период за строителни работи. Повишаването на безопасността зависи и от тях, подчерта той и отбеляза, че някои строителни работи няма как да бъдат избегнати и трябва да бъдат изпълнени.

Затова д-р Марков препоръча на участниците в движението, ако имат възможност, да избягват най-горещата част на деня, да са подготвени с достатъчно течности, да не се разсейват и да не използват мобилни телефони.

По думите му в голямата си част пътните ремонти се обезопасяват коректно. Но:

„Голям проблем впоследствие представлява ненавременното отстраняване на временната организация на движението и това, че много от водачите не се информират предварително за съществуващите ремонти“.

Много от най-важните републикански пътни артерии са прекомерно натоварени и достигат пикови стойности в летния сезон, отбеляза експертът. По думите му една от причините да бъдат отбивани ТИР-овете в горещините е от гледна точка на асфалтовото покритие – да не се получават деформации.

„Мобилността на всяко общество е основен фактор за неговото развитие. Ние трябва да намерим баланс между това стоките и услугите да се придвижват и това да става безопасно. Когато тежките автомобили бъдат спрени – те се спират в началото на отсечките, които са забранени за преминаването им. Няма определени места, на които те могат да спрат безопасно, няма условия. А когато трафикът се пусне, този тежкотоварен транспорт, който тръгва, също става опасен заради разликата в скоростта на движение между различните превозни средства“.

Д-р Марков призова шофьорите да бъдат внимателни и толерантни на пътя.