Екстрите в автомобила може да са дразнещи и пречещи

Всяка техника има несъвършенства и не винаги работи добре. Електронните опции в оборудването на автомобила не са изключение. Те често дават досадни грешки, които не само, че дразнят човека зад волана, но и отвличат вниманието му от пътя. А това може да бъде много опасно.

Кои системи са най-дразнещи?

Стандартна навигация

Стандартната навигационна система в автомобилите безспорно е от голяма помощ за шофьора. При някои превозни средства обаче тези устройства не са свързани с клетъчен модул, който да получава информация за трафика в реално време.

Някои от по-старите навигационни системи използват радиовълни за предаване на данни, които не са ефективни. Други пък работят офлайн, което допълнително може да забави пътуването, защото данните няма как да се актуализират и шофьорът не знае къде има задръствания или по-голям трафик.

И в крайна сметка за водача е много по-лесно да се използва смартфон, на който са качени безплатни приложения, отколкото да търси и качва нови карти на навигацията в автомобила си. Още повече, че за тях се плаща.

Система за гласово управление

Гласовият контрол има за цел да помага бързо и без усилие да се намери правилната функция на мултимедийната система, да се рови в списъка със зададени адреси или да въведе маршрут. Не всички подобни програми обаче се справят добре с възложените им задачи. Те не разбират всяка дума и често питат отново, а пък когато компютърът прочете набор от думи, той невинаги изпълнява точно това действие, което му е задал водачът.

Ето защо, преди да използвате компютъра, е необходимо да тренирате и да го адаптирате към начина на говорене на собственика. Освен това, от водача се изисква да говори на машината с набор от заучени команди и фрази, които вече се съдържат в паметта на мултимедийното устройство. Но и тогава гласовият контрол остава досаден. Често компютърът възпроизвежда реч с груби грешки и прекъсвания. Например, навигационната система често използва думи и изрази като „влез“, „следвай направо надясно“ и т. н.

Система „старт/стоп“

Устройството, което изключва двигателя по време на престой, се появи с въвеждането на екологичните изисквания Евро 5 и е предназначено да изключи дългия празен ход без натоварване от работния цикъл на двигателя. При тези режими се образува голямо количество азотни оксиди, които са токсични газове. На дълъг път системата работи добре, но в задръствания е много досадна.

Например, затапени сте в задръстване и решавате бързо да смените лентата, тъй като виждате в огледалото, че тази отстрани е свободна. Системата „старт/стоп“ обаче е изключила двигателя и се нуждае от няколко секунди да го „върне“ към живот. През това време обстановката на пътя се е променила и маневрата вече може да представлява опасност. Това е причината, поради която някои шофьори просто изключват системата, когато попаднат в задръстване.

Следене на налягането в гумите

Има две системи за следене на налягането в гумите. По-скъпата от тях работи чрез сензори в колелата. Тя е доста надеждна и показва промяната в налягането в реално време. По-евтината обаче използва данни от антиблокиращата спирачна система (ABS) и определя налягането по косвени признаци – по скоростта на въртене на колелата. При обезвъздушаване гумата провисва и нейният диаметър леко намалява, което означава, че скоростта на въртене се увеличава. Ако разликата във въртенето на отделните колела стане критична, се издава предупреждение за възможна повреда на гумата.

При движение по неравни пътища, където има много дупки и ясно изразени коловози, тази система е пълен провал. Понеже като колелата се въртят различно при неравности, електрониката дава фалшиви предупреждения, но същевременно може да „мълчи“, когато наистина някоя от гумите се спука.

Поддържане на лентата

Новите модели автомобили са оборудвани със система, която поддържа лентата на движение. В случая камерата разчита маркировката на платното и коригира траекторията на автомобила, за да предотврати излизането му извън белите линии. Електрониката обаче понякога прави грешки.

Например, ако по време на пътни ремонти маркировъчните линии са отрязани, тогава камерата може да приеме линията в насрещната лента за ръба на своята лента. Тогава колата ще спре в средата на пътя и ще застане между двете ленти. Или пък когато избягвате препятствие, електронният асистент внезапно ще се намеси и ще дръпне със сила волана директно в дупка или друга проблемна зона.