Екстрите в колите на старо са скъпи уловки за купувачите

Всеки автомобилен компонент има експлоатационен живот, след който е необходим ремонт. Повечето основни системи не са трудни за поправка, но има оборудване, което след няколко години използване се превръща от елемент на комфорт в тежест.

Дефектните системи в някои случаи водят до нови и нови повреди и допълнителни разходи за шофьорите. И така се стига до въпроса: Какво е добре да се избягва при покупка на употребявана кола?

Панорамен стъклен покрив

Панорамният покрив или люк е една от най-модерните опции през последните 15 години. Автомобилните производители пренареждат и усилват елементите на покрива, за да поемат големи стъклени панели, които в някои случаи са усложнени от плъзгащи се секции.

Има по-прости системи, които включват само електрически люк и защитни завеси. В продължение на 10 години тези устройства работят добре, но след това водачите на люка се износват, гумените уплътнения изсъхват и се напукват, люкът спира да работи.

Ремонтът е твърде скъп, защото включва демонтиране на устройството. Същевременно вода попада в уплътненията и стига до метала по каросерията, който започва да ръждясва. В резултат на това под тапицерията може да се образуват петна от корозия. Освен това с панорамен покрив е студено през зимата, а през лятото интериорът се затопля силно от слънцето. Не е за пренебрегване и фактът, че при евентуален инцидент и преобръщане панорамният покрив лесно се поврежда.

Джанти с нископрофилни гуми

Често на седани или SUV-модели може да се видят поставени джанти с размери R18, R19 и R20. Всички тези колела са оборудвани с нископрофилни гуми, които осигуряват добро управление на суха и равна настилка. Такива дискове обаче носят и много неудобства. Те са жилави и колебливи. При употребявани автомобили такива джанти са признак за проблеми с окачването, особено ако пробегът е над 100 000 км.

Освен това тези колела са много по-тежки от конвенционалните с високопрофилни гуми. Големите дискове натоварват елементите на окачването повече по време на движение. И ако се вземе предвид, че нископрофилните гуми не абсорбират енергията на ударите от лоши пътища, става ясно, че окачването е преживявало трудни времена при предишния собственик на колата. Пострадали са като минимум елементи като сферичните шарнири, лостове, гумено-метални съединения и др. А това означава нищо по-малко от ремонт на окачването веднага след покупката.

Роботизирана скоростна кутия

Автомобилите с прости и евтини „роботизирани“ скоростни кутии с един съединител и мехатроника са лош вариант за закупуване на вторичния пазар.

Първо – техният съединител обикновено не издържа дори 50 000 км. Второ – тези кутии имат ненадеждна мехатроника, т.е. устройства, отговорни за превключването на предавките. Те прегряват и се чупят без видима причина или предупреждение. В резултат на това колата може да „сдаде багажа“ по всяко време и да ви остави на пътя.

Чип-тунинг

Съществува мнение, че производителите на автомобили са толкова загрижени за опазването на околната среда, че умишлено намаляват мощността на двигателя. Затова се множат и сервизите, в които се променят оригиналните параметри, като се усилва задвижващият агрегат. Обикновено се премахва катализаторът от изпускателната система, „за да не пречи“, а силовият агрегат се преобразува по стандарт Евро 2, като с едновременно се препрограмират сензорите на системите за всмукване и смесване.

В резултат на това двигателят започва да работи в ненормални режими, отлаганията в горивните камери се увеличават, а животът на задвижващия блок намалява. По този начин „чипираният“ мотор може да бъде в по-лошо състояние, когато достигне пробег от 150 000 км, макар че при нормални условия ще изкара два пъти повече.

Въздушно окачване

Пневматичното окачване осигурява висок комфорт при возене. Колата стои стабилно на пътя и не позволява големи накланяния. Но рядко въздушното окачване издържа повече от 150 000 км. Срокът на експлоатация е ограничен до 7-10 г. Големите пружини с въздушни възглавници са капризни в поддръжката и могат да излязат от строя в най-неподходящия момент. Повредата им изважда автомобила от строя.

Конвенционалното пружинно окачване е по-надеждно в това отношение. А и подмяната на въздушни амортисьори на употребявана кола може да бъде сравнима с цената на самата кола.