Електрически бус на Ford с над 1400 к.с. ще участва в Pikes Peak

В средата на миналата година Ford показа електрически бус с рекордна мощност от 2000 конски сили, като част от своята SuperVan гама.

Прототипът бе направен за Фестивала на скоростта в Гудууд и именно там направи своя дебют. Сега компанията реши да използва базата на този бус, за да представи нов проект с който планира да участва в изкачването Pikes Peak по-късно тази година.

Дисциплината включва точно 156 завоя поради което от компанията са заложили повече на аеродинамиката и са променили външността на буса, правейки го по-подходящ за бързо вземане на завои. Това включва нов спойлер отзад, нови огледала, както и карбонов преден сплитер за по-добро разпределение на въздуха. Въпреки това, теглото все още е изключително високо, достигайки 2 тона.

От Ford са лишили буса от единия електромотор, оставяйки го с по-скромните 1408 конски сили, отново раздвижващи четирите колела. Компанията не разкрива как това е повлияло на ускорението от 0 до 100км/ч, което преди отнемаше 2.0 секунди, но предполагаме, че този показател се е влошил, макар и с малко. Бусът разполага още с нова спирачна система с карбо-керамични дискове, както и магнезиеви джанти. Зад волана на SuperVan 4.2 ще седне Ромен Дюма.