Електрическото Renault 4 излиза и като „баничарка“

На автомобилното изложение в Париж Renault повдигна булото на бъдещия електрически 4L под формата на концептуален автомобил. През 2025 година колата, която ще придобие вид на градски кросоувър, ще се предлага и в лекотоварна версия, наречена Fourgonnette. Това ще типичната „баничарка“, каквато версия имаше и първообраза от 1961 година.

Обявено от Лука де Мео през 2021 г., завръщането на Renault 4 Van ще влезе в сила през есента на 2025-а. Няколко месеца след SUV версията, открита под формата на концепцията 4Ever Trophy през октомври 2022 г. на бял свят ще се появи и въпросната „баничарка“.

Новото лекотоварно R4 преди всичко ще позволи на френския производител да предложи 100% електрически модел, който е по-компактен от Kangoo E-Tech. Избор, който е част от глобална стратегия за лекотоварни автомобили, тъй като от 2026 г. Renault ще преоткрие своя каталог с пускането на пазара на FlexEvan, който постепенно ще замени Kangoo и Trafic. Така лекотоварната гама на Режията ще се състои от R4 Fourgonnette, FlexEvan (къс и дълъг) и Master.

Подобно на кросоувъра и „баничарката ще бъде разработена на платформата CMF-B EV и ще се произвежда в завода в Maubeuge. Размерите ѝ ще бъдат малко по-големи от 4.16 метра дължина, като това ще се случи за сметка на удължаване на задния надвес. Не е изненадващо, че цялата предна част ще бъде обща с SUV-версията, докато специфичната задна клетка вероятно ще запази вдлъбнатината на покрива.

Тази функция е предмет на вътрешни дискусии между дизайнерите и отдела за маркетинг. Първите са за, докато вторите смятат, че този растеж е лош за аеродинамиката и, следователно, за автономността. Другият дебат, според информацията, предоставена от largus.fr, се отнася до броя на плъзгащите се странични врати.

Нов електродвигател ще задвижва и „баничарката“. Той ще включва две мощностни версии на електромотора e-PT 100, произвеждан в завода Cléon. Ще бъде наличен в две мощности – 125 и 150 к.с.. Същото важи и за батерията, предоставена от Envision. Предвидени са две, които са с капацитет приблизително 42 и 52 kWh.

Previous post Renault Espace се завръща вече като семеен кросоувър
Next post Чудна новина! Кросоувърът Volkswagen Taigo щял да поевтинее