Електромобилите вече са по-евтини за поддръжка от колите с ДВГ

Според проучване на изданието Electrek, поддръжката на електрическите превозни средства с времето става по-евтина. Проучването включва както разходите за гориво/енергия, така и разходите за различни поддръжки и обслужвания на двата типа коли.

Световните автомобилни производители и различни автомобилни експерти продължават да твърдят, че въпреки че електрическите автомобили имат по-високи първоначални разходи за покупка, в дългосрочен план вие ще спестите много пари за поддръжката им в сравнение с тези автомобили, които са оборудвани с класически двигатели с вътрешно горене.

Това се дължи главно на спестяване от гориво и разходи за поддръжка и в повечето случаи тези предположения вече са потвърдени. Новото проучване показва, че е по-евтино да имаш електрическа версия на автомобил, отколкото версията с бензинов двигател.

Проучването, направено от изданието Electrek, е на база анализ от експерти по Energy Innovation, разглеждащи цената на електрическите превозни средства в сравнение с цената на бензиновите автомобили във всеки американски щат.

Взимат се предвид и разходите за месечно плащане за автомобила, ако е закупен на лизинг, разходите за гориво, поддръжка, застраховка и дори данъци с включните в тях облекчения за електрически превозни средства, които съществуват на пазара в САЩ.

Всъщност проучването разбива общите месечни разходи за шестгодишен период от време, за да определи колко струва един месец притежаване на електрическа кола в сравнение със съпоставимите разходи за притежаване на автомобил с двигател с вътрешно горене.

Последната част от проучването предполага, че да, притежаването на превозни средства с изцяло електрическо задвижване в дългосрочен план е по-изгодно от притежаването на автомобили, оборудвани с добрите старомодни двигатели с вътрешно горене.