Електромобилът Nissan Ariya поевтиня с $9000

Решението на Tesla да намали цената на Model 3 и Model Y в Китай със 17% в началото на януари се превърна в катализатор за падащите цени на най-големия пазар на електрически автомобили в света. Китайските марки XPeng и Aito първи последваха нейния пример.

Ще припомним и, че миналата седмица Toyota намали цената на кросоувъра bZ4X в Китай с повече от $4000. Сега, следващият в този списък е Nissan. Компанията обяви намаление на цената с $8750 за електрическия кросоувър Ariya. Любопитното е, че драстичното намаление се отнася за всичките четири модификации налични на китайския пазар.

Според информация на CnEVPost взета от уебсайта на съвместното предприятие Dongfeng Nissan, началната цена на Ariya е 32 770 долара. Отстъпката в цената обаче не е постоянна и ще бъде валидна от 17 февруари до 31 март 2023 г. Компанията вероятно иска да види как намалението на цената ще се отрази на продажбите.

В момента Nissan предлага няколко изцяло електрически модела в Китай. По-специално Leaf, e-NV200 и електрифицираната версия на седана Sylphy, известна в САЩ като Sentra. Въпросният Ariya е най-скъпият от тях.

За да не предизвиква протести, какъвто беше случаят с Tesla, компанията предостави компенсация на тези, които вече са успели да закупят Nissan Ariya на предишната по-висока цена. Производителят обещава да върне 730 долара на собствениците, закупили кросоувъра преди 31 декември 2022 г., и 1460 долара на онези направили покупка между 1 януари и 16 февруари 2023 г.

Да видим обаче дали китайците ще бъдат доволни от това решение. Въпреки протестите, Tesla не направи отстъпки на клиентите. Сега остава да видим дали Nissan ще намали цената на Ariya и на други световни пазари. За сравнение, в САЩ началната цена на електрическия кросоувър е $43 190.