Електромобил измина повече от 1100 километра без презареждане

Електрическият седан Lucid Air, представен през 2020 г., в своята версия с най-дълъг пробег е в състояние да измине повече от 800 километра без презареждане – такъв обхват е деклариран от производителя. Американски блогъри от YouTube канала The Kilowatts решиха да тестват дали електрическата кола може да измине по-голямо разстояние, ако се използва така наречената хипермилинг техника, насочена към максимизиране на енергийната ефективност. В резултат на това електрическият седан измина 1106.2 километра.

Lucid Air Dream Edition Range участва в надпреварата с „паспортен“ запас на мощност от 837 километра – това е със 185 километра повече от Tesla Model S Long Range. Като маршрут бяха избрани обикновени пътища в щата Юта, по който електрическия автомобил се движи със средна скорост от 43 километра в час. При избора на път блогърите предварително взимат предвид състоянието на асфалта, трафика и за всеки случай близостта на зарядните станции.

Шофьорът се сменя на всеки три часа. По време на експериментът, която продължи повече от ден, електрическата кола получи повреда и се наложи да се смени волана. Ако не беше този форсмажор и не твърде благоприятните метеорологични условия, Air щеше да измине още повече, твърдят блогърите.

Първоначално те се стремяха към Световния рекорд на Гинес за изминатото разстояние от електрически автомобил без слънчеви панели – 1 607 километра. Рекордното постижение обаче е на експериментален електрически автомобил The Phoenix, специално построен от рециклирани материали, а в случай с Lucid Air Dream Edition Range става дума за серийна модификация.