Електромобил на старо излиза суперскъпо заради смяната на нова батерия

Електрическите превозни средства се продават от доста години, затова вече започват да се настаняват и на пазара на употребявани автомобили. А защо един човек иска да се отърве от своята кола? Най-често защото нейните компоненти и основни агрегати са износени и се налага ремонт, при това сериозен.

При електромобилите е същото, само дето при тях се изхабява не само двигателят, но и батерията. Нейната основна характеристика – способността да абсорбира заряд, се влошава. Съответно пробегът спада, при някои модели – драстично, и се налага зареждане не на 300 км, както при нова кола, а на 100.

Така, рано или късно, собственикът е принуден да търси нова батерия. А тя е шокиращо скъпа, така че по-лесният вариант е отърваване от колата, пък друг да се оправя с батерията. Ето и няколко примера с основните електрически модели на пазара, установени от проучване на компанията Recurrent, цитирано от Bloomberg.

Цената на батерията на BMW i3 е около $2500 от употребяван автомобил, докато чисто новата струва значително повече – около $16 000.

Подобно е положението и с Chevrolet Bolt, който се предлага основно в САЩ, но вече и в Европа са налични употребявани електромобили от този модел. General Motors продава чисто нова батерия за $15 734. Тук трябва да се уточни, че при излизането на Bolt на пазара през 2017 г. беше открит дефект в батериите и те бяха сменени във всички продадени автомобили.

Сред най-успешните електромобили е Nissan Leaf, който се предлага с избор от 3 батерии. Най-слабата е с капацитет от 30 кВт/ч и струва $3500-4500. Тази от 40 кВт/ч е оценена на около $6500-7500, а най-голямата батерия – от 62 кВт/ч, излиза $8500-10 000.

Що се отнася до най-популярния електромобил – Tesla Model Y, за него батерията струва между $10 000 и $16 000, докато за по-скъпия Tesla Model S варира между $12 000 до $22 000.

На върха на ценовата верига обаче е Volkswagen E-Golf, който вече не се произвежда, защото германската компания реши да пусне цяло семейство електромобили с индекс ID. Вероятно и заради това батерията на електрически Golf струва около $23 500.

Всички споменати цени са ориентировъчни. При това сумата за батерия се увеличава значително, тъй като към нея трябва да се добавят доставката, както и разходите за монтаж. Последното не може да стане в домашни условия или в първия срещнат сервиз, а само в технически център, снабден с необходимото оборудване.