Електромобил ще бъде „Световна кола на годината“

Организаторите на конкурса „Световен автомобил на годината“ съобщиха тримата финалисти във всяка от шестте категории на надпреварата, която преминава под сериозна доминация на електрическите превозни средства.

В главната категория – „Световен автомобил на годината“, и трите финалиста са електромомили, което означава, че победителят ще е модел, задвижван изцяло на ток. Това са Ford Mustang Mach-E, Hyundai Ioniq 5 и Kia EV6. Като основен претендент за първото място се сочи Ioniq 5, който попада и в тройката за „Световен електромобил на годината“. Там неговите конкуренти също са много сериозни – Audi e-tron GT и Mercedes-Benz EQS.

При луксозните автомобили също доминират електромобилите, като до финала достигат Mercedes-Benz EQS и BMW iX, които ще спорят за първото място с Genesis GV70. В категорията World Performance Car, финалистите са Audi e-tron GT, BMW M3/M4 и Toyota GR86 / Subaru BRZ. Това е доста разнообразна група, тъй като претендентите варират от достъпни купета със задно предаване до електрически автомобил, който развива до 646 к.с.

Електромобил ще бъде и победителят в категорията „Дизайн на годината“, като претендентите в случая са Audi e-tron GT, Hyundai Ioniq 5 и Kia EV6. Единствено при „Градски автомобил на годината“ положенията е различно, като там за победата ще спорят Opel Mokka, Toyota Yaris Cross и Volkswagen Taigun.

Победителите ще бъдат обявени на автомобилното изложение в Ню Йорк на 13 април.