ЕС иска да реформира шофьорските изпити заради жертвите на пътя

Европейският съюз подготвя планове за реформиране и стандартизиране на шофьорските изпити в 27-те си държави членки. Целта е да се намали броят на жертвите на катастрофи, 40% от които са предизвикани от водачи на възраст под 30 години, пише БГНЕС.

Новите предложения предвиждат възрастта за явяване на изпит да бъде 17 години, а новите притежатели на свидетелства за управление да имат двугодишен изпитателен срок. В това време младите шофьори няма да могат да сядат зад волана сами.

Грациела Йост, от Европейския съвет за безопасност на транспорта, казва, че актуални данни на „Евростат“ сочат, че жертвите на пътни инциденти в ЕС не намаляват достатъчно бързо, за да се постигне ключовата цел за 2030 г. А именно – смъртните случаи и тежките наранявания да се намалят наполовина.

Новите предложения на ЕС ще дадат на държавите правомощия да прилагат забрани за шофиране от една страна членка в целия блок.

„Сега от държавите членки и Европейския парламент зависи да гарантират, че този пакет няма да бъде размит по често коварния път към превръщането му в закон”, казва Йост, предаде „Нова ТВ“.