Ето ги новите BMW X5 и X6 с още по-мощни двигатели

След като преди около две седмици видяхме кадър на освеженото BMW X5, сега германците официално представиха кросоувъра, заедно с неговия по-стилен брат X6. Двата модела се преминали през така наречения LCI, както от BMW обичат да наричат фейслифта. Той променя визията на кросоувъра, както отвън, така и отвътре.

Новото и при двата модела във външността е наличието на по-тънки фарове с обновени графики във вътрешната част, познати ни вече от 3 Series. Броните също са променени, като главния акцент е върху отворите за въздух, които също са изтънели от двете страни, подобно на тези при X3 и X4. При М моделите визията е по-агресивна с допълнителни елементи в черен пиано лак. Новото X5 получава и светеща решетка, която е налична за X6 от самото му пускане на пазара.

Нови цветове и джанти са добавени също, а в задната част откриваме нов дизайн на светлините и дифузьора на тбронята. В интериора срещаме позната конфигурация с два извити дисплея и iDrive 8 система, както и нов избирател за скоростите върху централната конзола, също познат ни от Х7.

И двата модела получават ново поколение на 3.0-литровия редови шестак, който вече разчита на 48-волтова „мека“ хибридна система, добавяща 12 конски сили към мощността. По този начин те достигат мощност от 380 конски сили и 519 нютон метра. По-големият 4.4-литров осмак също е получил подобна технология, но запазва мощността си от 530 конски сили. Ускорението до 100км/ч отнема 4.2 секунди. Наличен е и дизелов двигател, отново с подобна технология и мощност от 298 конски сили.

Нова модификация xDrive50e заменя предходната xDrive45e, като разчита на 3.0-литров шестак, работещ заедно с електромотор, които доставят 490 конски сили и 700 нютон метра въртящ момент. Ускорението до 100км/ч вече отнема под 5 секунди. Новата батерия на плъг-ин хибрида вече е с капацитет от 25.7кВч, вместо предишните 17.1кВч, което гарантира пробег до 110 километра само на ток. Пускането на пазара е предвидено за април 2023 година, а малко преди това ще разберем и цените на обновените кросоувъри.