Ето как да удължите живота на автомобилните гуми

Специалисти от портала iReactor направиха сериозно проучване по темата и установиха, че четири са най-важните правила, които трябва да спазва всеки шофьор ако иска да извлече максимума от своите гуми.

Независимо от тях обаче, експертите съветват една гума да не се кара повече от пет години, защото след този период от време тя губи свойствата си, независимо от грижите за нея. И така ето и четирите трика за удължаване на живота на автомобилните гуми.

Първият полезен трик е да си изградите навици да следите налягането в гумите, при това редовно – поне веднъж на десетина дни. Добре е да имате собствен манометър, защото тези по бензиностанциите невинаги отчитат точно. Шофирането с меки гуми е също толкова вредно, колкото и с пренапомпани. Това означава, че за дълъг живот на гумите трябва да поддържате оптимално налягане в тях, което е дадено от производителя на конкретния автомобил.

Второто правило е да предпазвате гумите от пряка слънчева светлина (колкото това е възможно), както и да вземете предвид индивидуалните характеристики на определени марки и модели по време на съхранението им. Например, някои производители забраняват съхранението на гумите една върху друга. Съхранявайте гумите в сравнително хладно помещение, без наличието на пряка слънчева светлина. При силни горещини, когато гумите са на колата, можете да ги покривате.

Третият трик е да промените стила си на шофиране ако той е по-агресивен. С други думи – бъдете по-внимателни. Автоекспертите съветват шофьорите да се стараят да избягват всички остри препятствия по пътя – бордюри, дупки, пукнатини и др. Такава нервност може да скъса колелото или да провокира образуването на „балон“.

Четвъртият съвет е да спрете безразсъдното завиване. Такъв лош навик провокира износването на гумите толкова активно, колкото и лошите пътни настилки. Всички маневри, свързани с „пилене“ на гуми, също не са препоръчителни. А дрифт упражненията – най-вече. Спокойното потегляне и спиране, както и умерената скорост в завои неминуемо ще удължат живота на гумите.