Забраняват на начинаещите шофьори да карат през нощта и с над 110 км/ч

Новите правила на ЕС имат за цел да повишат безопасността по пътищата, по-специално да намалят броя на смъртните случаи. В момента около 20 000 души загиват трагично по пътищата на страните от Общността всяка година. Авторите на проекта смятат, че благодарение на иновациите през 2050 г. броят на смъртните случаи ще бъде намален до нула.

На новите шофьори ще бъде забранено да шофират през нощта, т.е. от 0:00 до 6:00 часа. Това решение, наред с други неща, има за цел да намали броя на хората, които управляват превозни средства под въздействието на алкохол. Това обаче не е единствената забрана, която ще важи за водачи с малък опит. Начинаещ шофьор няма да има право да управлява автомобил с тегло над 1.8 тона. Тоест, пътуванията с по-големи SUV-та ще трябва да бъдат забранени за начинаещи.

Новите правила няма да се прилагат веднага за всички страни от Европейския съюз. Очаква се през следващата година да бъде взето решение за тяхното прилагане и стандартизиране в общността. Има обаче държави, които още догодина ще въведат новите разпоредби.

Например в Германия от 1 януари ще влезе в сила по-строг закон. Според inside-digital.de хората, които ще получат шофьорската си книжка през 2024 г., ще получат категория B+. Това ще означава, че новите шофьори няма да могат да шофират през нощта, да карат SUV или да надвишават скорост от 110 км/ч. Тази информация предизвика много спорове, но въпреки това промените са напът да се въведат и в останалите държави от ЕС.

Previous post „Лудия“ пак над всички във Формула 1
Next post Шеф на Mercedes: Хамилтън ще вземе осма титла във Формула 1