Заводите на BMW и Siemens в Русия спират, Mercedes-Benz обмисля

Първите германски компании се разделят с Русия. Daimler Truck спря производството и продажбата на камиони там и обмисля пълно оттегляне. BMW спира производството и износа си за Русия. Siemens също спира да развива нова дейност в Русия и ще продължи да предоставя само договорени услуги, например за влакове.

Засега обаче тези три компании са изключение – по-голямата част от германския бизнес все още се въздържа от радикални мерки. Другите германски производители на автомобили са подложени на натиск поради спирането на руския бизнес на BMW и Daimler Truck, но засега местното производство на автомобили в Русия продължава, обобщава investor.bg.

Mercedes-Benz произвежда модели като бизнес седана E-Class близо до Москва и през 2019 г. инвестира около 250 млн. евро за разширяване на производството в Русия.

Volkswagen иска да запази фабриката в Калуга с 4 хил. служители. „В крайна сметка ние носим отговорност за нашите служители“, казват от компанията пред Handelsblattt. Днес никой във Volkswagen не знае дали това ще бъде успешна стратегия в дългосрочен план. За производството на автомобили в Калуга се използват компоненти от други европейски държави. Съвсем не е сигурно, че съществуващите вериги за доставки могат да бъдат запазени след въвеждането на санкциите.

Bayer не планира да се оттегля. Компанията има 1800 служители в Русия и продава основно лекарства там. „Правим всичко възможно, за да продължим да осигуряваме на хората в Украйна, но и в Русия, достъп до нашите жизненоважни продукти“, заяви Вернер Бауман, председател на Управителния съвет, на годишната пресконференция във вторник. Bayer реализира по-малко от 2% от продажбите си в Русия, което е около 800 млн. евро.

Големите световни компании с бизнес в Русия страдат както от санкциите на ЕС, така и от ответната реакция на Руската Централна банка. Тя подготвя постановление „за специални икономически мерки във връзка с неприятелски действия от страна на Запада“. Съгласно този указ базираните в Русия компании ще трябва да обменят 80% от приходите си от износ в рубли. Това важи със задна дата от началото на годината, посочват експертите по Русия на голямата правна кантора Rödl & Partner.

Това засяга не само руските дружества, но и чуждестранните дружества, базирани в Русия, които изнасят от страната. Освен това тези т.нар. данъчни резиденти вече нямат право да прехвърлят чуждестранна валута в чужбина.