Запознайте се с най-новия и най-големия Smart

Smart се завърна на автомобилния пазар с представянето на най-новия модел в своята гама – компактният кросоувър #1. Моделът, както може да се предположи и от името му, дава ново начало на марката с електрическо бъдеще. Това е и първият модел, който бе пуснат на пазара след като Geely закупи 50% от компанията от Daimler.

Построен на изцяло новата архитектура за електрически автомобили SEA и предлага максимален пробег от 440 километра с едно зареждане. Това е постигнато с поставянето на 66кВч батерия в пода. Моделът има за цел да се бори с подобни автомобили като VW ID.4, Hyundai Kona и други от този клас.

В началото Smart-ът ще разчита на един електромотор монтиран в задната част, който предоставя 264 конски сили и 343 нютон метра, но в бъдеще от компанията обещават още опции за задвижване, както и по-голяма батерия.

Най-големият историята на марката е с размерите на Kia Niro, Mini Countryman и Megnae E-Tech и дори предлага повече пространство за пътниците в интериора. Според Smart, интериорът може да се сравнява с този на Mercedes E-Klasse по размери.

Що се отнася до вътрешността, можем да видим намесата на дизайнерите от Mercedes при въдуховодите на таблото и централният екран с диагонал от 12.8 инча. Пред водача е разположен тънък дисплей с диагонал от 9.2 инча, както и 10-инчов head-up дисплей.

Колата пристига и с всички модерни технологии за безопасност като адаптивен автопилот, следене на мъртвата точка, адаптивни светлини и други. Първите доставки ще започнат в началото на 2023 година, а малко преди това ще разберем и цените.