Започват масови разследвания за дефекти в Tesla Model 3 и Model Y

NHTSA започна ново разследване на електрическите автомобили на Tesla – Model 3 и Model Y. Причината за разследването са доклади за 12 инцидента, при които шофьорите са загубили контрол над волана и сервоусилвателя, съобщава Elektrek 

Службата за разследване на дефекти (ODI) започна предварителна оценка на превозни средства Tesla Model 3 и Model Y от 2023 г. поради съобщения за невъзможност за шофиране и загуба на управление.

Допълнителни подробности от разследването не са оповестени, но е предоставена малко повече информация за самия инцидент. NHTSA е получила 12 жалби за загуба на контрол на управлението и спиране на работа на сервоусилвателя на волана в превозни средства Tesla Model 3 и Model Y от 2023 г.

Пет от тези доклади показват невъзможност за управление на автомобила, а други седем оплаквания показват неработещо сервоуправление, което принуждава водачите да полагат повече усилия, за да управляват автомобила. Една от тези жалби се отнася до злополука и една до пожар, вследствие на проблема.

За щастие нито един от докладваните инциденти не е довел до наранявания или смърт, но NHTSA отбелязва сериозността на ситуацията. В резултат на това разследването обхваща около 280 000 автомобила Model 3 и Model Y. Предварителната оценка (PE) е първата стъпка, която може да доведе до изтегляне на автомобилите за отстраняване на дефекта.