Защо автомобилите ще имат ограничители на скоростта от 2024-а?

Високата скорост, заради която много шофьори обичат колите си, е основен източник на опасности на пътя и пряко влияе както върху броя на произшествията, така и на тяхната тежест. Една от най-ефективните мерки за ограничаване на този прилив на адреналин за шофьорите, който Световната здравна организация (СЗО) буквално нарича „най-важният източник на наранявания при инциденти на пътя“, компаниите използват електронен ограничител на скоростта.

Какво представлява този ограничител?

Това не е устройство – не може да се върти в ръцете или да се изхвърли от колата, като се разкачат кабелите. Всъщност е програма в електронния блок за управление, която в зависимост от заложените в нея алгоритми, не позволява на двигателя да развие зададените при проектирането и производството му обороти.

Най-често производителите оборудват бързи и мощни спортни автомобили с тази функция, за да спестят на собствениците им сериозни глоби за нарушаване на ограничението на скоростта, но и да ги предпазят от ужасни катастрофи, които често завършват със загинали.

Първото ограничение на скоростта за автомобили е било установено със закон в щата Кънектикът в САЩ на 21 май 1901 г. Документът регламентира движението на коли в близост до конски каруци и забранява шофирането в града със скорост над 12 мили/ч (19 км/ч), а извън него – над 15 мили/ч (24 км/ч).

Кои са пионерите в тази област?

В момента, например, максималната скорост на много германски автомобили е ограничена до 250 км/ч. Пионерите тук бяха Audi, BMW и Mercedes-Benz, които сключиха джентълменско споразумение за доброволно поставяне на такова ограничения през 1987 г. Тогава беше пуснат флагманът от второ поколение баварски седан и по-специално неговата най-мощна версия BMW 750i с V12 двигател.

Доброволното споразумение за скорост до 250 км/ч обаче започна да губи силата си с времето. Компаниите се увлякоха в пускането на по-мощни спортни автомобили, както и „напомпани“ версии на конвенционални модели. Множество тунинг-ателиета също се включиха в надпреварата за максимална скорост и най-бързо ускорение от 0 до 100 км/ч.

Заради клиенти, готови да платят повече пари за вълнуващи модели и версии, производителите започнаха да предлагат коли, в които скоростното ограничение беше „вдигнато“ нагоре, а някъде и напълно деактивирано. Сега не е трудно да се намерят фирми, които ще помогнат да се заобиколи електронната „хватка“. Това става, например, чрез промяна на контролния блок за управление на двигателя (чип тунинг), инсталиране на допълнителни устройства, които заблуждават системата или с активиране на т.нар. „таен режим“ на „мозъците“ на двигателя, заложен от производителя.

Ограниченията стават задължителни за всички

В същото време борците за безопасност на движението и околната среда активно се застъпват за задължителното оборудване с ограничители на всички автомобили.

Един от начините за това е интелигентната система за ограничаване на скоростта ISA (Intelligent Speed Assistance), която вече се внедрява в редица модели. Тя не „задушава“ двигателя през цялото време, а действа според ситуацията, въз основа на GPS-данни за местоположението на колата и информацията от камери за разпознаване на пътни знаци.

Как работи новата система?

Според СЗО вероятността от фатално нараняване на пешеходец при сблъсък с МПС при скорост до 30 км/ч е под 10%. При по-нататъшно увеличаване на скоростта тя нараства лавинообразно и при 50 км/ч достига 85%.

Ако водачът се движи с превишаване на разрешената в съответния участък скорост, ISA първо ще го предупреди за нарушението със специален сигнал. А, ако шофьорът игнорира предупреждението, системата ще попречи на работата на двигателя, ограничавайки оборотите му.

Разговорите за въвеждането на тази система в Европа се водят от 2019 г. и тя вече е одобрена условно. От май 2024 г. интелигентните ограничители трябва да се появят във всички автомобили, експлоатирани в Европейския съюз.

Previous post Демонстрация на първия автомобил в България, задвижван с водород
Next post Какво трябва да знаете при смяната на гумите?